Održana tradicionalna Lučindanska skupština Fondacije “Sveti Petar Cetinjski”

Tradicionalna Lučindanska Skupština Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” održana je večeras u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“. U isto vrijeme održana je i Izborna skupština, na kojoj je za novog predsjednika Fondacije izabran prof. dr Živko Andrijašević.

Pored izbora članova Upravnog i Nadzornog odbora Fondacije, po prvi put od osnivanja uvedena je institucija počasnih članova Upravnog odbora. Kao ljude koji su svojim radom pomogli na ostvarenju programskih zadataka, Fondacija je prepoznala princa Nikolu Petrovića, te akademike Sretena Perovića i Gojka Kastratovića.

Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” je, prema riječima direktora Milorada Aleksića, osnovana 1999. godine sa ciljem očuvanja vrijednog crnogorskog kulturnog nasljeđa.

Fondacija se od početka bori protiv primitivizma, konzervativizma, antipatritizma, pasivizma, zalažući se za provjerene činjenice o svemu što se u prošlosti događalo, pomažući darovite učenike i studente i upućujući ih da se opredijele za izučavanje i kritičko razmatranje bogatog naslijeđa u crnogorskoj duhovnoj i materijalnoj kulturi, da se opredijele za izučavanje svog jezika, svoje crkve i narodnih običaja – istakao je Aleksić.

On je naglasio da je Fondacija prepuštena samosnalaženju i dobrim namjerama svojih članova i eventualnih moćnijih donatora, te da je otvorena za saradnju sa svima koji žele dobro Crnoj Gori.

Poznato je da su svi naši programi usmjereni ka jačanju i učvršćivanju crnogorskog nacionalnog i multinacionalnog kulturnog i državnog identiteta – kazao je Aleksić.

Tradicionalnoj Lučindanskoj skupštini Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” prisustvovali su osnivači Fondacije, članovi i podržavaoci lika i djela Svetog Petra Cetinjskog, kao i predstavnici diplomatskog kora, državnih organa i institucija Crne Gore i donatori Fondacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *